Alpina B10 Bi-Turbo 1989

Alpina B10 Bi-Turbo 1989 yılında piyasaya sürüldüğünde o zamana kadarki en hızlı sedan olmuştu.

Fiyatı standart bir BMW E34 M5’in neredeyse iki katı değerinde olan Alpina B10 Bi-Turbo modeli, o döneme kadarki en çok satan Alpina model olmuştu. Bununla birlikte -göreceli olarak ticari açıdan başarısına rağmen- B10 Bi-Turbo şimdiye kadar sadece 507 tane üretilmiş olması ile bir Porsche 918’den neredeyse iki kat daha nadirdir.

Alpina’nın kısa tarihçesi. Alpina nedir?

Bilmeyenler için anlatmak ve bilenler için kısaca hatırlatmak gerekirse Brabus; Mercedes için neyse, Alpina da BMW için aynı anlamı taşır. 

Üreticinin kendi şirket içi performans bölümünün üretimine göre daha nadir, daha egzotik alternatifler sağlarken, aynı zamanda şirket ile yakın bir ilişkiyi ve çok yüksek bir kalite seviyesini sürdürmeye devam ediyorlar. Ancak şaşırtıcı bir şekilde Alpina şirketi iş hayatına bir daktilo üreticisi olarak başlamıştı.

Bugün bildiğimiz Alpina’nın ortaya çıkışı ise 1962 yılında oldu. Şirket çalışanlarından Burkard Bovensiepen, BMW 1500 için bir çift Weber karbüratör geliştirmesi ile Alpina sıkıcı ofis ürünlerini bırakıp harika otomobiller üretmeye başladı. 

BMW’deki en üst seviye yöneticiler Alpina modellerini o kadar beğendiki Alpina donanımlı otomobillere BMW fabrika garantisi vermeye karar verdiler. Alpina’da çalışan Alman bilim insanları, BMW’lerin daha hızlı gitmesini sağlamaktan oldukça keyif aldıklarına karar vermiş olacaklar ki, motorlarından daha da fazla güç elde etmek için karbüratörler ve krank millerini işlemeye başladılar. Bunun üstüne bizzat yarış işine giren şirket yarış takımı kurup 1970 yılında Avrupa Touring Otomobil Şampiyonası’nı, Almanya Tırmanma Şampiyonası’nı ve hatta Spa 24 Saat yarışını kazandı.

Bu da Alpina 3.0 CSL
Bu da Alpina 3.0 CSL

Alpina, B10 Bi-Turbo modelini ortaya çıkarmak için yepyeni bir BMW E34 535i’yi aldı ve hemen motorunu parçalarına ayırdı. Ardından daha güçlü dövme metal pistonlar ve sürücü koltuğundan çok havalı şekilde bir Bosch değişken güç kontrolü ile yönetilebilen iki adet Garrett su soğutmalı turbo eklediler. Bunun sonucunda ortaya çıkan 360 beygiri kontrol edebilmek için daha güçlü 5 vitesli bir manuel şanzımanın eklenmesi elzem oldu. Süspansiyon da değişikliklerden nasibini aldı: Öndeki Bilstein süspansiyonlarına ve arkada otomatik yük dengeleme birimlerine ek olarak her tarafa Alpina özel yaylar eklendi. Frenlerde normal bir M5’e göre daha büyük olacaktı elbette. Daha lüks bir iç mekandan başka, araca bir Alpina gövde kiti eklenecekti. Tabi ki herhangi bir Alpina modelinde olduğu gibi bu modelde de otomobili taçlandıran en önemli parçalar tartışmasız şekilde muhteşem çok kollu Alpina jantları oldu.

Tüm bu modifikasyonların sonucu 0-100 km ye 5.6 saniyede ulaşan ve maksimumda 290 km / saat hız sağlayan bir performans oldu. Bunu başka bir 80’ler simgesiyle karşılaştırmak gerekirse; Lamborghini Countach 100 kilometreye 4.9 saniyede ulaşırken, en yüksek hız olarak  295 km / saat olarak ölçülen bir performansa sahipti. Ancak Countach yalnızca bir yolcu taşıyabiliyordu. B10 Bi-Turbo ise soförden başka 3 yolcu daha taşıyabiliyordu. Üstelik isteyen olursa bagaja 2 kişi daha girebiliyor.

Modelin altı yıllık üretimi, 1993 yılında BMW’nin M30 motorunu üretmeye son vermesiyle bitti. Ancak Alpina’nın başarısının bir nişanesi olarak BMW üretimi son 50 motor, B10 Bi-Turbolarda kullanılmak üzere Alpina’ya gönderildi.