MG ZR’yi anlatmadan önce MG’nin ait olduğu Rover markasından kısaca bahsedelim.
MG markası, Morris Garage’ın kısaltması olup 1924’te İngiltere’de kurulan bir otomobil üreticisi. O dönem en çok üstü açık 2 koltuklu spor modelleriyle tanınıyor. MG, yıllar içinde İngiltere’de battı, satıldı, dağıldı, tekrar üretime geçti derken oldukça olaylı bir geçmişe sahip.
MG markasının sahibi şirketler;
- 1952: British Motor Corporation (BMC)
- 1967: British Motor Holdings
- 1968: British Leyland
- 1990: Austin Rover
- 1992: Rover Group
- 2000: MG Rover Group
- 2006: Nanjing Automobile (Çin)
- 2007: SAIC Motor (Çin)
Rover ve MG, Türkiye’de de olaylı geçmişe sahip. Türkiye’de ilk Rover distribütörlüğünü 1993 Kasım – 1999 Ağustos arasında Boronkay Otomotiv yapmıştı. Rover grubu BMW Grup’a satılınca Türkiye’deki ikinci distribütör de Borusan Otomotiv oldu. Aslında Borusan’a geçiş de mahkemelik olan karmaşık bir konu.
2000’de İngiliz Rover’ın BMW Grubu’nun elinden çıkması üzerine, BMW’nin Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv, Rover markasıyla ilgili çalışmalarını yaklaşık bir yıl boyunca askıya almıştı. Borusan 2001 Ocak’ta son ithalatını yaptı ve 1.5 sene bir tek Rover bile getirmedi Türkiye’ye.
Rover’ın Şubat 2003’te Türkiye’deki üçüncü distribütörü F&B Otomotiv olmuştu. İngiliz Rover Nisan 2005’te borcundan dolayı iflas etti. Sonra da Çin şirketine geçmişti. Türkiye distribütörlüğü bulunurken yaklaşık 7 bin Rover satıldığı bilgisini de verelim. Bu kadar otomobil şu an nerede o da başka merak konusu. Çinli MG’yi ise şu an Doğan Otomotiv ülkemize ithal ediyor.
Rover modelleri genellikle günlük kullanıma uygun olurken, MG modelleri ise performans modelleri denebilir.
Bu gönderimize konuk olan otomobil ise 3 kapılı MG ZR. Bir de 5 kapılı versiyonu var. Bu fotoğraflarda gördüğünüz modelin ülkemizde tutmamasının sebebinin yedek parça sıkıntısı ve marka bilinirliği olduğunu düşünüyorum. Çünkü verilere baktığınızda tam bir genç otomobili.
İngiliz üretici 2000 Aralık ayından 2005 Şubat ayına kadar bu modelden üretmiş. 16 farklı motor ve şanzıman seçeneği ile 32 monogram ve 20 standart renk ile hayli geniş bir yelpaze sahip.
MG ZR, Rover 25 üzerine geliştirilmiş. 2001’de piyasaya ilk çıktığında 2 benzin, 4 dizel motorla sunulmuş. En ilgi çekici motor ise 174 Nm tork ve 160 BG güç üreten 1.8 litrelik seçenek. Bu motora 5 ileri manuel şanzıman eşlik ediyor. Rover 25’e göre daha sportif, sert ve alçak süspansiyonlar ve sportif iç tasarım ile MG ZR’nin cep roketi olduğundan bahsediliyor.
2004’te çıkan makyajlı versiyon ise performans açısından bir değişiklik vaad etmiyordu. Sadece görünüş olarak Rover 25’ten biraz daha ayrılmış, görünüş olarak biraz daha değişmişti.
Bu yeni tasarım, aynı zamanda McLaren F1’i de tasarlayan Peter Stevens tarafından yapılmıştı. Yeni ön ve arka tamponlar, farlar, bagaj kapağı ve diğer çeşitli dış özelliklerle araca yeni, daha modern bir görünüm kazandırıldı.
Makyajlı versiyonda ayrıca koltuk malzemeleri daha iyisiyle güncellenmişti. Yeni bir ön panel tasarımı ile revize edilmiş bir iç mekan mevcut. Bu tasarım ve malzeme değişiklikleri ZR’ye çok daha modern bir his verdi. Bu sayede dış tasarımın temiz, daha köşeli çizgileriyle eşleşti.
Makyajlanan ZR ile ayrıca Trophy ve Trophy SE modelleri de tanıtıldı. MG ZR Trophy’de açılır tavan, 16 inç “Izgara kollu” alaşım jantlar, yeni stop tasarımları ve deri direksiyon simidi mevcuttu. Trophy SE, 17 inç “Düz” alaşım jantlara sahipti ve açılır tavan yerine klima ile satılıyordu.
Monogram programı kapsamında alıcılar, ZR’lerini kişiselleştirmek için Rover 25 listesinden isteğe bağlı ekstralar gibi çok çeşitli seçenekler de seçebiliyordu. Bunun bir örneği, arka park sensörleri veya ısıtmalı koltuklardı.
2001 yılında satışa çıktığında İngiltere’deki Hot Hatch piyasasının kısa sürede lideri olmuştu. Tam bir fiyat/performans ürünüydü.
Okuduğumuz yorumlarda o dönem çok az hatchback’in ZR’nin verdiği zevki verdiğinden bahsediliyor. Sürmesinin kolay ve sürücüsünün yeteneğini geliştirebilecek bir model olduğu anlatılıyor. Bu arada sadece sürüş zevkinden bahsediliyor, otomobilden başka bir şey beklenmemeniz gerektiği söyleniyor.
Bu model o kadar beğenilmiş ki MG tarihinin en çok satan otomobili olmuş.
Ne dersiniz, Türkiye’de tutar mıydı?