Geçtiğimiz ay Skoda Müzesi’ni ziyaret etme fırsatını buldum. Müze; Prag’a yaklaşık 60 km uzaklıktaki Mladá Boleslav şehrinde bulunuyor. Yaklaşık 50 bin kişilik küçük bir şehir. Bu şehrin en büyük özelliği Skoda’nın burada kurulmuş olması. Skoda’nın yönetim merkezi ve bir fabrikası da halen burada bulunuyor.
Skoda Müzesi şu anki fabrikanın yanında yer alıyor. Müzenin olduğu yer eski fabrika binası. Müze belirli bir zaman akışında planlanmamış. Yani en eski otomobilden en yeni otomobile doğru bir kısım bulunmuyor.
ŠKODA’nın üç temel marka değerini simgeleyen farklı otomotiv dönemlerini yansıtan 3 ana temaya odaklanılmış. Gelenek – Evrim ve Hassasiyet.
Gelenek kısmında markanın ilk kurulduğu günlerdeki hikayesine ve modellerine yer verilmiş.
Evrim bölgesinin merkezinde, markanın yıllar içindeki heyecan verici gelişimini göstermek için kronolojik sırayla hareket eden bir araç rafı bulunuyor.
Hassasiyet sergi alanının omurgasını üretim ve restorasyon oluşturuyor. Bir çiftlik avlusundaki eski bir modelin gün yüzüne çıkarılmasından otomotiv tarihinin ışıltılı bir mücevherine kadar geçen sürecin temel adımlarını göstermek için restorasyonun dört aşamasında dört klasik model gösteriliyor. Bu modellerin altyapısında ve parçalarında ahşap kullanıldığını biliyordum. Ancak kendi gözlerinizle otomobil parçası olarak ahşap kullanımını görmek şaşırtıyor.
Skoda’nın sahip olduğu köklü geçmişe yakışır şekilde bu müzenin geniş kapsamlı olduğunu söyleyebilirim. Koleksiyon; Laurin & Klement bisikletlerinin ilk günlerinden şirketin montaj hatlarından çıkan en yeni otomobillerle dolu bir gezintiye çıkartıyor.
Müzedeki otomobil koleksiyonu sürekli yenileniyor. Fotoğrafları incelediğimde görmeyi beklediğim otomobilleri bulamadım. Bir de Octavia WRC ve Fabia WRC’yi görmeyi çok istiyordum. O otomobillerin depoda olduğunu ve gittiğim gün deponun kapalı olduğunu öğrendim.
Hayatımda ilk defa yurtdışındaki bir otomobil müzesini gezmiş oldum. Bir daha kesinlikle giderim. Otomobil müzelerini gezmek; otomotiv tarihinin nasıl geliştiğini görmek için birebir. Tasarımın, mühendisliğin ve teknolojinin zaman içinde nasıl bir evrim geçirdiğini anlamak mümkün.
Müzedeki her otomobil ilgimi çekmedi açıkçası. Yine de hepsini tek tek inceledim. Bu fotoğraflar da müzede en çok ilgimi çeken otomobiller oldu.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
1. Favorit 136 L.
Mutlaka hepimiz bir defa da olsa bu otomobili ya sürmüşüzdür ya da içinde yolculuk etmişizdir. Favorit; markanın modernleşmesinde büyük bir rol oynamıştı. Bu arada L donanım seviyesinde koltuk kumaşları naylon esaslıdır, motor devir sayacı ve arka camda silecek ile su fıskiyesi bulunmaz.
2. Model isminde bulunan MB aslında markanın doğum yeri olan Mladá Boleslav şehrinin baş harfleri. Octavia’nın öncüsüdür.
3. Trekka sadece Yeni Zellanda pazarı için üretilmiş. Octavia ile aynı altyapıyı paylaşıyor.
4. 1089 CC, 92 BG, 550 KG, 200 km/h hıza ulaşıyor. Şimdi çok yavaş gibi dursa da o dönem için inanılmaz verilerdi. Pist yarışlarında kullanılması için geliştirilmiş. Şu an 2 tane kalmış.
5. Skoda’nın motor sporlarına bağlılığı tartışmaya kapalı bir konu. Hemen her modelinin fabrika tarafından hazırlanan ralli versiyonu mevcut. Bu da onlardan bir tanesi. O dönem bu kadar zayıf güvenlik önlemleri ile yarışmak gerçekten cesaret istiyormuş.
6. İkisi de kardeş. R Coupé’nin fastback tasarımı kendine özgü.
7. Skoda’nın ilk dört çeker ve V8 motorlu modeli.
8. Skoda 130’un üzerine geliştirilen arkadan itiş-arkadan motor kombinasyonuna sahip bir model. Türkiye’de olmaması üzücü.
9. 70’lerin sonu 80’lerin başında en başarılı yarış otomobili. 1981 Avrupa Pist Şampiyonu, 1977 Monte Carlo Rallisi kazananı. Sadece 200 adet üretilmiş.
10. Favorit’in Bertone tarafından üretilen prototip modeli. Deri koltukları ve jantları görünce neden üretilmedi diye düşündüm. Müzenin en uzağına koymuşlar. Fotoğraf çekecek pek müsait yer yoktu çevresinde.