1980li yıllarda geleceğin nasıl bir şey olacağı tahmin ediliyordu acaba? Yollara gerek mi kalmayacaktı, her yere uçarak mı gidecektik? Otomobiller uzay gemilerine mi benzeyecekti? Fütüristlere göre böyle olabilir. Ama Alman hükümetinin o zamanlar daha gerçekçi bir hayali vardı: yakıt ekonomisi. En azından daha gerçekçi ve ulaşılabilir bir hayal. Mercedes-Benz Auto 2000 ile de bunu kanıtladılar.
Dünya halen 1970li yıllarda yaşanan enerji krizlerinin etkisinden tam olarak çıkamamıştı. Otomobil üreticileri de yeni modellerine ilk defa bilgisayar teknolojileri eklemeye başlamıştı. 1981 yılına gelindiğinde Mercedes-Benz, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilemek üzere muazzam bir yakıt ekonomisi olan – muhteşem güvenli prototip modeller geliştirmeye başlamıştı.
Frankfurt Otomobil Fuarı her zaman sürprizlerle dolu olmuştur. 1981 yılı da aynı şekilde yeni modellerin duyurulduğu bir yerdi. Porsche 944 ilk defa gösterilmiş ve W126 S-Class lansmanı yapılmıştı.
1981 Frankfurt Otomobil Fuarı’nın teması “güvenlik” gibi dursa da Mercedes-Benz farklı bir konuya dikkat çekiyordu.
Bunun dışında 1981 Frankfurt Otomobil Fuarı’nın teması sanki “güvenlik” önceliğiydi. Diğer üreticiler gibi Mercedes-Benz de yolcu güvenliğini öne çıkartıyordu. Ancak diğerlerinden farklı olarak çevre konusundaki çekincelerini de dile getirmeye başlamıştı. Auto 2000 konsepti de bunun bir ürünüydü. 2000 yılına daha 19 sene vardı ve bakıldığında W140 S-Class’ın ipuçları daha o günden verilmiş.
W126 modeli geliştirilirken edinilen tecrübeler aslında Mercedes-Benz Auto 2000 modeline aktarılmıştı. Ön cam silecekleri ve su püskürtme memeleri A sütununa saklanmıştı. Açılı kuyruğa benzeyen bir arka tasarımı vardı. Bu, tasarımsal bir özellikten daha çok yakıt tüketimini düşürmeye yönelik bir yaklaşımdı. Adına “Kamm-tail” (Kamm-kuyruk) deniyordu. Yakıt tüketimini azaltan bu özelliği modern hibrit otomobillerin çoğunda görebilirsiniz. Bu gövde tipi, 1930’ların Alman aerodinamisti Wunibald Kamm’ın yaptığı araştırmalar sonucunda onun adıyla anıldı.
Mercedes-Benz’in 37 yıl önceki yakıt tüketimi hedefleri
Mercedes-Benz Auto 2000 konseptini hazırlarken hedef ağırlığı en fazla 2,150 kg olan ve yakıt tüketimi 100 km’de 11 litreyi geçmeyen bir model ortaya çıkartmaktı.
Bu yakıt tüketim oranlarını bu ağırlıkta yakalamak 37 yıl önce çok çok zordu. Bunun dışında bir de otomobilin dört kişi taşıması ve en fazla 400 kiloluk bir yükleme kapasitesi olmak zorundaydı.
Mercedes’in bulduğu çözüm, devasa bir “Kammback” oldu. Aracın yere yakın oluşu, aerodinamik olarak işleri optimize ediyordu.
Mercedes-Benz’in bu konsepti gösterirken amacı oldukça netti: Yakıt tüketimini bariz bir şekilde düşürmek.
Mercedes-Benz Auto 2000 için 3 ayrı motor konsepti hazırlandı.
Bu başarmak için tarihte ilk defa bu araştırma modeli için 3 ayrı motor konsepti hazırlandı.
- Silindir kapatma teknolojisi olan benzinli 3.8 litre V8 motor
- V6 turbo-dizel motor
- Türbin motor. (En acayip olanı da bu)
Silindir kapatma teknolojisi sayesinde tam güç gerekmediği zamanda motor yakıt tasarrufu adına sadece 4 silindir ile çalışıyordu.
Türbin motor su soğutmaya ihtiyaç duymuyordu ve küçük boyutuyla hafifti. “İstenilen seviyelerde tork” üretebiliyordu.
Üç motorda da dört ileri otomatik şanzıman mevcuttu.
Mercedes-Benz Auto 2000 konseptinin optimize edilen tasarımı sayesinde sürtünme katsayısı 0.28 oranına kadar düşürülmüştü. Bu sayede yakıt tüketimi de istenilen ölçüde azalmıştı.
Mercedes-Benz Auto 2000, zamanında “yeni milenyumun Mercedes-Benz’i” olarak tanımlanıyordu.
Mercedes-Benz, Auto 2000 konseptini koltuk üzerine yerleştirilen emniyet kemeri sistemini geliştirmek için de kullanmıştı. Dahası, bu konseptin arka bölümde çocuk koruma sistemleri ve yaya dostu tamponlar da vardı.
Konsept, birçok yönden zamanının ötesindeydi. Her ne kadar üretim bandına çıkamamış olsa da, bu konsept ileri aşamada piyasaya giriş yapan üretim modellerinde kullanılan sistemler için iyi bir zemin sağladı.
Mercedes-Benz Auto 2000 modeli bugün Stuttgart’taki Mercedes-Benz müzesinde sergileniyor.
Diğer “unutulan konseptler” yazılarımızı okumak için tıklayın.