Günlük Kullanım İçin Hangisi Daha İyi? BMW X1 mi yoksa Mercedes-Benz GLA 250 mi?
[powerkit_toc title=”Konu başlıkları” depth=”2″ min_count=”4″ min_characters=”1000″]
İstediğimiz bütün özellikler tek bir araçta toplanmış olsa ne güzel olurdu, değil mi? Park etmesi kolay ama içi geniş. Verimli ama güçlü. Hafif ama aynı zamanda iri yarı – tıpkı bir SUV gibi. Bir de sportif ve lüks olmasını istiyorsanız bu saydıklarımızın hepsi, subcompact crossover modellerin ilginizi çekmesi için olası nedenleridir. Küçük ve lüks bir SUV almak isteyenlerin genel olarak sorduğu bir sorudur bu: BMW X1 mi GLA mı?
Ama bütün bu şartları yerine getiren bir SUV varsa bile henüz dünya gözüyle gören olmadı. Ancak 2021 BMW X1 ile yeniden tasarlanan 2021 Mercedes-Benz GLA 250 modellerinden bahsedeceksek eğer bu özelliklerin çoğuna sahip olduklarını söyleyebiliriz. Ancak, bu özellikleri taşımada bu araçlardan sadece bir tanesi işin hakkını veriyor.
Dışı Küçük İçi Büyük
Özelliklerine baktığınızda, neredeyse iki aracın birbirinin aynısı olduğuna inanabilirsiniz; X1 ve GLA hemen hemen aynı boyuttalar. Ölçüleri arttıran bir çok yeniden tasarımına rağmen GLA, BMW‘den 5 cm daha kısa, ancak toplamda 1,27 cm daha uzun ve daha geniş.
İç taraf ölçülerine bakacak olursak, X1 her iki eksende de önemli bir tavan boşluğu avantajına sahip ama bacak boşluğu konusunda GLA önde. 2021 modelinde GLA, 10 cmden fazla artı bacak boşluğu ekliyor.
X1’in arkası hissedilir şekilde daha dar. Ancak bunun sebebi daha fazla bagaj alanı sunması. BMW daha büyük bir bagaj alanına sahip.
Toplamda X1 kullanışlılığı ön plana çıkarırken, GLA ise daha geniş bir iç alan sunuyor. Araç sabitken ikisi arasında çok fazla fark yok gibi görünebilir ama hareket halindeyken olaya farklı şekilde bakmaya başlayabilirsiniz.
Sportif mi? Öyle Sayılabilir.
Motor konusunda kağıt üstündeki özelliklere bakarak her iki modelde birbirine çok yakın gözüküyor. Her ikisindeki de 2.0 litrelik turbo motorlar, Mercedes’te 221 beygir, BMW’de 228 beygir ve her ikisinde de eşit miktarda tork üretiyorlar. Diğer birçok özellikte motorlar birbirine çok yakın.
Ancak sürmeye başlayınca farklar kendini göstermeye başlıyor: X1 daha sportif, ancak sürüş hissi daha iyi değil. Çoğu modern BMW’de olduğu gibi direksiyon, motordan bağımsız ve yapay bir his veriyor. X1 sportif bir SUV olarak sunuluyor olabilir, ancak sürüş hissi aynı deneyimi vermiyor.
Buna karşın yeniden tasarlanan GLA, selefinden farklı olarak gerçekten SUV tipi bir sürüş hissi veriyor. Direksiyon hassasiyeti X1’e göre daha iyi. GLA kullanırken bir çeviklik hissi almıyor olabilirsiniz ancak direksiyondaki hakimiyet duygusu daha istikrarlı.
Motorun gücü, hızlıca vites değiştirirken bile zamanında tepki veren şanzımanın yardımıyla problemsiz bir şekilde sürücüye geçiyor. Ancak yine de debriyajın düşük hızlarda biraz debelendiğini söylemek gerek.
BMW’nin frenleri daha hassas olabilir, ancak pedal kullanımında Mercedes’te bulunmayan bir hidrolik sesi veriyor. Toplamda bu durum iki modelin fren performansındaki farktan daha fazla öne çıkan tek nokta.
İkisi arasında X1 viraj alırkenki ve dönüşlerdeki performansıyla GLA’dan daha sportif bir his veriyor. Ama aynı zamanda GLA’nın daha sağlam duruşu ve transmisyon zincirindeki başarısı zorlu durumlarda benzer şekilde kullanıma imkan veriyor. Nihayetinde Mercedes’in sürüşü daha eğlenceli olsa da iki modelde tam olarak sportif br araç kullandığınız hissini tam olarak vermiyor; Netice bu araçlar yarı kompakt SUV’lar.
Konfor Ve Lüks
Daha basit otomobilden geliyorsanız, X1 size konfor ve lüks konusunda yeterli gelecektir. Ancak daha lüks otomobillere alışkınsanız ve aşağısı kurtarmıyorsa, GLA bu konuda ikisi içinde açık olarak kazanan araç.
GLA’nın en dikkate değer lüks özelliği sadece üç köşeli yıldız rozetini taşıması değil. Kabini tam anlamıyla şık; Havalandırma çıkışları, çekici tasarımlı klima kontrolleri ve diğer parçalar gayet şık bir görünüme sahip. Direksiyon simidi ve kolçaklar gibi temel temas noktaları yumuşakken, koltuk kaplaması sağlam bir malzemeden yapılmış. İnceledikçe bazı plastik malzemeleri ortaya çıkarmak mümkün, ancak yapı kalitesi genel olarak bayağı iyi.
GLA’nın rahat ve sessiz sürüşü lüks olma iddiasını destekler nitelikte. Test rotasında, daha büyük yol arızaları kendini hissettiriyordu ancak bunlar rahatsız boyutta olmadı. Bunun dışında sert ve aşınmış yollar neredeyse kendini hissettirmedi. Yoldaki problemlerden kaynaklanan ve sürücünün vücuduna süspansiyondan yansıyan bazı yumuşak dolaylı hareketler vardı ancak bu bir rahatsızlık sayılmaz. GLA, virajlı yollarda olduğu gibi otobanlarda ve şehir sokaklarında dengeli bir his veriyor.
X1’e geçtiğimizde, başka bir ülkeye gelmiş gibiyiz. Kabin düzeni tasarım açısından pek özgün olmasa da bir genişlik sağlıyor. Ama toplamda sıradan bir otomobilin çok az üstünde bir yapım kalitesi var. Bu açıdan “sade” olduğunu söylemek en doğrusu olur. GLA’da olduğu gibi, sık temas alanları dolgu malzemesi ile kaplanmış, ancak ince ayrıntılar aynı nitelikte değil. Çeşitli düğmeler ve anahtarlar, lüks bir hava uyandırmıyor ve tatmin edici bir kullanım duygusu vermiyor. Lüks iddiası olmayan başka crossover modellerde bile daha güzel iç mekanlar bulmak mümkün.
Sportiflik amacıyla yapılmış olan X1 bunun için çok fazla konfordan vazgeçiyor. Test sürüşü aracında bulunan ve isteğe bağlı olarak gelen M Sport süspansiyonu, darbeleri yeterli derecede yumuşatmıyor ve sert darbeleri hissettiriyor. GLA da hissedilmeyen yol kusurları X1 de kendini hissetiriyor ve aracı itip kakıyor. Opsiyonel spor koltuklar, GLA’nın standart koltuklarından daha destekli bir his versede sürücüyü darbeli yollardan yeteri derecede yalıtmıyor.
Her ne kadar X1 sportif bir crossover olarak ikna edici olmasa da, lüks konusunda karnesi daha da kötü. Bu nedenle daha şık ve hoş GLA, X1 den daha iyi bir seçenek.
Teknolojik Özellikler.
Çok az sayıdaki araç yepyeni bir Mercedes’in teknolojik özellikleri ile rekabet edebilir. Standart olarak GLA modelindeki 7.0 inç ekranlı bir araç içi bilgilendirme-eğlence sistemi birden çok USB bağlantı noktası, Apple CarPlay, Android Auto ve Bluetooth bağlantısı özellikleri ile donatılmış olarak geliyor. İsteğe bağlı olarak gelen ikiz 10,3 inç ekranlı bir versiyon ile daha da gelişmiş bir sistem de mümkün.
Benz’in özgün MBUX arayüzü akıllara durgunluk veren bir bilgi yelpazesi görüntüleyebilir. Rahatlığa (veya kişisine bağlı olarak kafa karışıklığına) ek olarak, arayüzü dokunmatik ekran, bir konsol izleme paneli veya direksiyon simidindeki küçük düğmeler aracılığıyla da kontrol edilebiliyor. Her şeye rağmen bulamadığınız bir özellik veya ayarı, otomobile sesli olarak sormakta imkan dahilinde. “Hey, Mercedes” diyerek komutlarınızı neredeyse hatasız olarak anlayan bir araç içi dijital asistanı kullanmak mümkün.
X1’in standart 8,8 inç ekranlı bilgi-eğlence sistemi dokunmatik bir ekrana ve GLA ile aynı bağlantı özelliklerine sahip olmasının yanında navigasyon özellikleri de sunuyor. Ancak tamamen dijital bir gösterge ekranının olmaması eskiliğinin bir işareti. Bu eskilik konusundaki diğer işaret dokunmatik ekran, konsol düğmeleri veya sesli komutlarla kullanılabilen eski sürüm iDrive bilgi-eğlence sistemi. X1 ile gelen bu sürümdeki kafa karıştırıcı menü yapısı ancak bu araçta bulunmayan daha yeni iDrive sürümlerinde iyileştirilmişti.
X1’de şeritten ayrılma uyarısı varken, GLA’da kör nokta uyarıları var ve her ikisinde de otomatik acil durum freni ve yağmur algılayıcılı ön cam silecekleri mevcut. Daha ekonomik otomobiller bile çok sayıda standart sürücü yardımı ile donatılmaya başlamışken, hız sabitleyici ve şeritte kalma destek sistemi her iki markanın modelinde de ancak ekstra maliyet ile eklenebiliyor.
Daha yeni arabalar her zaman daha iyi olacak diye bir şart yok. Ancak daha yeni teknolojiler her zaman daha iyidir ve bu konuda GLA 250 avantajlı durumda. Bu konuda X1 mi GLA mı sorusunun cevabı GLA 250 olacaktır.
Sonuç olarak X1 mi GLA mı?
Her şeyi istemek genellikle hiç bir şeyi elde edememek ile sonuçlanır. X1 ve GLA 250’nin her birinin kendi özellikleri ve geri kaldıkları noktaları var. Her ikisi de markalarının sahip oldukları çekicilikleri taşıyorlar. Ancak özellikle birbirine yakın fiyatları göz önüne alındığında, yalnızca birisi iddiasını taşımaya hak kazanıyor.
Bahsettiğimiz araç X1 değil. Küçük bir dış görünüm içinde daha geniş alan sağladığı için hacmi en iyi özelliği olabilir. Yine de bir bütün olarak, X1 hakkında beğenecek fazla bir şey bulmak mümkün değil. Bazı yol tutuş avantajlarına rağmen, sıradışı güç aktarımı ve anlamsız şekilde sert süspansiyonu her türlü sportif eğlenceyi sakatlıyor. Cansız kabini ise lüks iddiasındaki bir araca uygun değil. X1, 2015’ten beri piyasada ve artık yaşını gösteriyor. Tavsiyemiz kıyas noktası olarak X1 i değil GLA’yı kıstas almanız olacak.
Evet, GLA ilk elde daha pahalı olabilir ancak buna değer. Geniş, şık, rahat ve yüksek teknolojili bu Mercedes, tamamen lüks ve sunduğu artı değer ile çok daha etkileyici. 2021 yeniden tasarımı GLA’yı bir SUV olmaya daha da yaklaştırmış ve sürüş eğlencesini azaltmış olabilir, ancak bu araç yoldan kaynaklanan savrulmalara karşı daha dirençli. X1’den GLA ya geçtikten hemen sonra bunu hissediyorsunuz. Önemli olanda bu ve bu yüzden 2021 GLA 250, X1 ile karşılaştırıldığında kazanan model oluyor. Şimdi cevap sizde: X1 mi GLA mı?