Şekil Olsun Diye Değil Yol Tutuşunun Sağlamlığı İçin: Anti Roll Bar

Otomobillerin gittikçe karmaşıklaştığı bir dünyada, süspansiyon sistemlerinin temel ögelerinden biri, halen görece basitliği ile dikkat çekiyor. Anti Roll Bar (Aracın takla atması durumunda koruma sağlayan takla kafesi ile sık sık karıştırılır) dönüşlerde aracın takla atmasını engellemek için vardır. En basit haliyle, aksın her iki ucundaki süspansiyona bağlanan, kare U şeklinde şekillendirilmiş bir çelik yay çubuk veya borudur. Bazı arabalarda iki tane (ön ve arka amartisör kulelerinde) bulunur, bazılarında yalnızca bir aksta vardır ve kimi araçlarda hiç yoktur.

Bir anti-roll bar’ın amacı, otomobil viraj alırken süspansiyondan bağımsız olarak ve süspansiyon yaylarının sertliğini (sertlik oranlarını) önemli ölçüde etkilemeden gövdenin yalpalamasını azaltmaktır. Bu sayede, yay ve amortisör oranlarının konfor için yeterince yumuşak olması mümkün olurken gövde savrulması kontrol altında kalır. Fazla savrulma rahatsızlık vericidir ve bu durum süspansiyon zorlandıkça tekerlek ve lastik açıları değişikliklerinde viraj alma dengesini etkiler.

Anti-roll bar sol ve sağ süspansiyona basit bir şekilde bağlıdır ve mekanik olarak basit olmasına rağmen etkileri biraz daha karmaşıktır, çünkü aynı zamanda yol tutuş dengesini yan önden ve arkadan savrulmayı da etkiler .

Bir Anti roll bar’ın uzun, düz kısmı gövde boyunca merkez çizgisine dik açılarla kenetlidir ve son kısımda 90 derece bükülür. Araba savrulurken, bu uzun düz kısım uzunluğu boyunca dalgalanarak gövdenin ağırlığını süspansiyon bağlantısına, dış tekerleğe ve lastiğin temas alanına aktarır.

 

Lastik temas alanı üzerindeki baskı arttıkça, sürtünme katsayısı azalır ve lastiğin kayma açısı artar (Yani lastik, tekerleğin işaret ettiği yöne göre ters yönde hareket etmeye başlar). Anti-roll bar ön aksta daha fazla sertleştirilirse sonuç ön tarafta savrulma olur. Tersi durumda arkada savrulma olur.

Bu nedenle, gövde savrulmasını kontrol etmenin yanında, anti-roll barları yol tutuş dengesini etkilemek için de kullanılabilir. Yarış arabalarında kullanılabilen ayarlanabilir anti-roll barlar, farklı pistler ve koşullar için ince ayara tabi tutulabilir.

Anti-roll bar esasen basit bir cihaz olmasına rağmen, yinede bazı markalar onu daha karmaşık hale getirmenin bir yolunu buldular. Bir anti-roll bar’ın bükülme bölümünü ayıran step motorlar (veya bazen hidrolik aktüatörler) uyguladığı kuvveti değiştirebilir.

Düz bir yolda, anti-roll bar’ın iki parçası ayrılabilir. Bu sayede anti-roll bara ihtiyaç duyulmadığında engebeli yüzeylerde sürüş konforu arttırılabilir ve viraj alma anında gerektiğinde milisaniyeler içerisınde anti-roll barı aktif hale gelebilir. Bu işlem için Volkswagen / Audi sistemindeki step motoru, küçük bir episiklik dişli kutusu kullanır. Ancak hidrolik aktüatör kullanan başka sistemler de vardır. Bu tür sistemler premium otomobillerde ve Volkswagen Tiguan ve Audi Q5 gibi SUV’larda kullanılıyor. Bu ayırma yöntemi aynı zamanda off-road sürüşlerinde süspansiyon hassasiyetini arttırır.