Ağustos aynın sonlarına doğru;
-
- 1962 Ferrari 250 GTO, RM Sotheby’s tarafından düzenlenen açık arttırmada 48 milyon dolara alıcı buldu.
- Bugatti Divo tanıtıldı, 5 milyon Euro fiyat biçilen 40 örnek, daha otomobil ortaya çıkmadan satılmıştı.
- Aston Martin, efsanevi James Bond otomobili “Goldfinger DB5”ten 25 adet üreteceğini, “özel Bond donanımlarına” ve 2,75 milyon Poundluk bir fiyat etiketine sahip olacağını açıkladı. CEO Andy Palmer, otomobile gelen talebin üretim adedinin üç katı olduğunu tweet’ledi.
250 GTO’nun sahibinin bir Instagram hesabı açıp Alp’lerin tozunu atarken çektiği fotoğrafları paylaşması, Divo sahiplerinin birleşip otomobilleriyle ABD’yi doğudan batıya geçtikleri bir organizasyonun belgeselinin çekilmesi, ya da DB5’lerin bir kaç modifikasyonla legal hale getirilip Londra sokaklarında gezmesi… Hayal etmek bile çok keyifli de, bunlar muhtemelen asla gerçekleşmeyecek.
“Bir açık arttırmada satılan en pahalı otomobil” ünvanını kazanan 250 GTO hiç bir zaman yollarda gezmeyecek. Pahalı bir taşımacılık şirketiyle senede 3-5 organizasyona gidecek, klasik otomobil meraklılarına sergilenecek ve geri kalan tüm vaktini nem kontrollü bir ortamda yatarak geçirip değerine değer katacak. Şanslıysak internette bir kaç fotoğrafını görürüz. Bildiğimiz anlamda “otomobil” dediğimiz şeyin hizmet ettiği amaç bundan farklı. Bu bir otomobil olmamalı.
Chiron temeli üzerine inşa edilerek Bugatti’nin “coachbuilder” geçmişine atıfta bulunan Divo’nun son sürati, Chiron’dan, hatta Veyron’dan ciddi manada daha yavaş. Ama araba Chiron’dan iki kat daha pahalı. Ve üretilecek 40 örneğin hepsi, otomobili henüz görmemiş müşteriler tarafından satın alındı. Bildiğimiz anlamda “otomobil” böyle satmaz. Bu bir otomobil olmamalı.
Goldfinger DB5 ise legal olarak trafiğe çıkabilecek bir otomobil değil, bunu Aston Martin söylüyor. Ayrıca otomobilin sahip olacağı tek Bond donanımı ters dönebilen plakalar olacak (mış). Bu DB5 bir “otomobil” olarak düşününce tamamen işlevsiz. Bildiğimiz anlamıyla “otomobil müşterisi”nin buna bir kuruş para vermemesi lazımken, talep açıklanan üretimden fazla. O zaman bu bir otomobil olmamalı.
Tüm bunları düşününce, bunlar gerçekten birer “otomobil” mi?
Bunlar birer sanat eseri.
Otomobil formunda sanat eserleri.
Konuk yazarımız: Can Tangüner‘e teşekkür ederiz.